23 NİSAN
Kefaret: Tekerlek Göbeği
İsa O’nun yaşamına sahip olabilelim diye bizim için ölümü tattı.
Kefaretin, müjdenin tüm mesajı içindeki rolünü göstermek için, üç temel bölümden oluşan bir Roma savaş arabası tekerleğinin yapısını gözünüzün önüne getirin: Dış çember, dış halkayı merkeze bağlayan çubuklar ve merkezi tutan tekerlek göbeği. Bu resimdeki dış çember, zaman içinde ve sonsuza dek Tanrı’nın ruhsal, fiziksel ve finansal, hayatımızın her alanı için eksiksiz sağlayışını simgeler. Dış çemberi destekleyen ve merkeze bağlayan bağlantı çubukları, Tanrı’nın sağlayışını gerçekleştirdiği yollardır. Örneğin, bağışlama (esenlik), şifa (sağlık), özgürleştirme (özgürlük), arındırma (kutsallık) ve benzer yollarla sağlayışını gösterir. Ama tekerleğin merkezindeki göbek (aks) olmazsa, çubuklar desteksiz kalır. Aynı zamanda, tekerleği sürüş gücü göbekten kaynaklanır. Tanrı’nın sağlayışında kefaret merkezdeki bu göbektir ve Hristiyanca yaşam için güç sağlar.
İbraniler 2:9’dan, Tanrı’nın lütfuyla İsa’nın herkes için ölümü tattığını öğreniriz. Bizim yerimizi aldı ve bizim başımıza gelecek olanlar O’nun üzerine geldi. Yeşaya 53:6 şöyle der: “Hepimiz koyun gibi yoldan sapmıştık, Her birimiz kendi yoluna döndü. Yine de RAB hepimizin cezasını ona yükledi.”
Buradaki ceza sözcüğü, insan ırkının tüm kötülüklerini ve isyanlarını içerir. Tanrı’ya sırtımızı çevirdik ve kendi yolumuza gittik, kendi standartlarımıza ve çıkarlarımıza göre yaşadık. İsyankar olduk, ama Rab tüm isyanlarımızı İsa’ya yükledi; tüm isyanlarımız O’nun üzerinde yoğunlaştı. İsa çarmıhtayken, isyankarlığımızın tüm kötü sonuçları O’nun üzerine geldi; hastalık, reddedilme, acı, can çekişme ve sonunda ölüm. Ama O kendisi için ölmedi. O bizim ölümümüzdü. Bizim yerimize ölümü O tattı.
Çarmıh’ta gerçekleştirdiğin iş için teşekkür ederim İsa. İsyanlarımdan döndüğümü ve İsa’nın benim yerime ölümü tattığını ilan ediyorum. Çünkü İsa O’nun yaşamına sahip olabileyim diye benim için ölümü tattı. Amin.