30 NİSAN
Bereketlerin ve Lanetlerin Gerçekliği
Biz bereketlenelim diye İsa lanetlendi.
Tanrı’nın kutsamasıyla gelen bereketlere hak kazanabilmemiz ve onları alabilmemiz için İsa çarmıhta lanetlendi. Tanrı’nın bize bu sağlayışını alabilmek için, bereketlerin ve lanetlerin doğasını anlamamız gerekir. Bu iki kavramı anlamazsak, Tanrı’nın sağlayışından faydalanamayız.
Hem bereket hem de lanet, Kutsal Kitap’ta önemli temalardır. “Bereket” kelimesi 410 defadan fazla, “lanet” ise yaklaşık 140 defa kullanılmıştır. Başka bir deyişle, Kutsal Kitap’ın ikisi hakkında da söyleyecek çok sözü vardır. İkisi de kesinlikle gerçektir; o kadar ki biz lanetten kurtulup berekete kavuşabilelim diye İsa’nın lanetlenmesi gerekmişti.
Bazıları, bereketlerin gerçek ama lanetlerin hayali veya teorik olduğunu düşünme eğilimindedir. Bu mantıksız bir fikirdir. Herhangi bir karşıt çifti düşünürsek, biri gerçekse diğeri de gerçek olmak zorundadır. Gece ve gündüzü düşündüğünüzde, eğer gündüz gerçekse gece de gerçektir. Sıcak ve soğuk; sıcak gerçekse soğuk da gerçektir. İyi ve kötü; iyi gerçekse kötü de gerçektir. Birini kabul edip diğerini inkar edemeyiz. Bereketler ve lanetler de böyledir. Bereketler gerçektir, lanetler de öyle.
Kutsal Kitap’ın bereketler ve lanetler hakkında bize öğreteceği çok şey vardır; onların işleyiş şekli, lanetin hayatınızdaki etkinliğini nasıl anlayacağınız ve bundan nasıl kurtulacağınız. Kayıtsız kalırsak, bunun bize bir maliyeti olacaktır. İsa’nın lanete karşılık bereket takasını anlamakta başarısız olursak, Tanrı’nın bize İsa’nın çarmıhta kurban olarak ölmesiyle sunduğu eksiksiz sağlayışının çoğunu kaçıracağız.
Çarmıhta gerçekleştirdiğin iş için teşekkür ederim İsa. Bereketlerin de lanetlerin de gerçek olduğuna dair olan inancımı ilan ediyorum; o kadar gerçek ki ben bereketleneyim diye İsa lanetlendi. Amin.