4 MAYIS
Kutsamanın Yöneticisi
Biz bereketlenelim diye İsa lanetlendi.
Kutsal Ruh, “İbrahim’e sağlanan kutsama” (Gal.3:14) mirasının tamamı üzerinde yöneticidir. Yaratılış 24. bölümde, bu gerçeği anlatan güzel bir hikaye görürüz. Bu hikaye, İbrahim’in oğlu İshak’a bir gelin bulması hakkındadır. Dört karakterin yer aldığı çok sade ama güzel bir meseldir. Bu karakterlerden üçü şöyledir: Baba Tanrı’yı simgeleyen İbrahim, Tanrı’nın biricik Oğlu’nu simgeleyen İbrahim’in oğlu İshak, ve kiliseyi (Mesih’in gelini) simgeleyen gelin Rebeka. Bir kişi daha vardır, ve bir anlamda ana karakter odur: Kutsal Ruh’u simgeleyen isimsiz uşak. Bu bölümü, bu kişilikleri aklımızda tutarak okuduğumuzda, gözümüzün önünde neredeyse sınırsız gerçekler bize açılır.
Bölümün başında, İbrahim’in sahip olduğu her şeyden uşağın sorumlu olduğu söylendiğine dikkat edin. Uşak, Baba İbrahim ve oğlu İshak’ın sahip olduğu her şeyin yöneticisiydi. Bu, Kutsal Ruh için de doğrudur; O Tanrı’nın tüm zenginliğinin yöneticisidir. Bizler Tanrı’nın varisleriyiz ve İsa Mesih’le birleşmiş varisleriz. Ama mirasımızın yöneticisi Kutsal Ruh’tur. Kutsal Ruh olmadan, mirasımızı alamayız veya onun tadını çıkaramayız.
Kutsal Kitap, İbrahim’in çocukları olarak sahip olduğumuz mirastan bahsederken, özellikle vaat edilen Ruh’u almaya atıfta bulunur. Yalnızca Kutsal Ruh bizi mirasımız olan tüm kutsamaya kavuşturabilir. İbrahim’in kutsanması “her yönden” dir (Yar.24:1), ama bu kutsamanın yöneticisi Kutsal Ruh’tur. Pavlus’un Galatyalılar’da, vaat edilen Ruh’u almaktan özellikle bahsetmesinin nedeni budur.
Çarmıhta gerçekleştirdiğin iş için teşekkür ederim İsa. Mirasımın yöneticisinin Kutsal Ruh olduğunu ve vaat edilen Ruh’u (İbrahim’e her yönden sağlanan kutsamayı) imanla aldığımı ilan ediyorum. Çünkü, ben bereketleneyim diye İsa lanetlendi. Amin.