25 TEMMUZ
O’nun Bizim İçin İsteği
Ben kutsalım.
“Kaldı ki, bizi terbiye eden dünyasal babalarımız vardı ve onlara saygı duyardık. Öyleyse Ruhlar Babası'na bağımlı olup yaşamamız çok daha önemli değil mi? Babalarımız bizi kısa bir süre için, uygun gördükleri gibi terbiye ettiler. Ama Tanrı, kutsallığına ortak olalım diye bizi kendi yararımıza terbiye ediyor.”(İbraniler 12:9-10)
Tanrı’nın isteği, O’nun kutsallığına ortak olabilmemizdir. İbraniler’in yazarı şöyle devam etti: “Herkesle barış içinde yaşamaya, kutsal olmaya gayret edin. Kutsallığa sahip olmadan kimse Rab'bi göremeyecek” (14. ayet). İlk olarak, kutsal olmaya gayret etmeliyiz. İkincisi, kutsallığa ulaşmak için herkesle barış içinde yaşamaya gayret etmeliyiz. Mümkün olduğunca, kavgalardan ve çatışmadan kaçınarak insanlarla barış içinde yaşamaya çabalamalıyız. İbraniler’in yazarı çok ciddi bir uyarıda da bulundu. Rab’bin kutsallığına ortak olmadıkça O’nu göremeyeceğimizi söyledi.
Kutsal Kitap’ta, Tanrı’nın kendi halkında kutsallık istediğini ifade eden bir diğer ayet şöyle der: “Tanrı'nın isteği şudur: Kutsal olmanız” (1. Selanikliler 4:3). “Kutsamak” tam olarak ne anlama gelir? Burada mastar ekinin kısmen gölgelediği sözcüğün anlamını ortaya çıkarmak için ekten ayırırsak, kutsamak “kutsal kılmak” anlamına gelir. Örneğin, temizlemek “temiz kılmak” demektir. Kutsamak, kutsal ve aziz sözcüklerinin üçü de temel bir Grekçe sözcükten türemiştir: Hagios. Hagios, “kutsal” sözcüğünün köküdür. Öyleyse basitçe, kutsamak birini ya da bir şeyi kutsal kılma sürecidir.
Dolayısıyla 1. Selanikliler 4:3’ü anlamına daha uygun olarak şöyle tercüme edebiliriz:
“Tanrı’nın isteği, kutsal kılınmanızdır.”
Beni çağırdığın için teşekkür ederim Rab. Kutsallığın peşinden gideceğimi ve Senin kutsallığına ortak olmak için tüm insanlarla barış içinde yaşamaya gayret edeceğimi ilan ediyorum. Çünkü ben kutsalım. Amin.