9 AĞUSTOS
Biz Aileyiz
Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı’nın huzuruna çıkabilirim.
Yeni Antlaşma’da, Tanrı’nın halkına nadiren Hristiyanlar, hatta imanlılar diye hitap edilir. En yaygın hitap şekli, aynı ruhsal ailenin üyeliğini vurgulayan kardeşler şeklindedir. Efesliler 2:18’de Pavlus’un yazdığı gibi: “O'nun aracılığıyla hepimiz [Yahudiler ve diğer uluslar] tek Ruh'ta Baba'nın huzuruna çıkabiliriz.” Burada Tanrılığın üç şahsının da temsil edildiğine dikkat edin. Oğul İsa aracılığıyla, tek Ruh’la Baba’nın huzuruna çıkabiliriz.
Bir sonraki ayet, harika bir sonuç vahiy eder: “Böylece artık yabancı ve garip değil, kutsallarla birlikte yurttaş ve Tanrı'nın ev halkısınız” (19. ayet). Ev halkını, günümüz dillerinde en iyi temsil eden sözcük, ailedir. Çünkü Mesih bize Baba’ya erişim hakkı kazandı ve Tanrı’nın ailesinin üyeleri olduk.
Tanrı’nın ailesinin yapısı, üyelerinin Baba’yla ilişkisiyle belirlenir. Yeni Antlaşma Grekçe’sinde, baba ve aile sözcükleri arasında çok yakın bir benzerlik vardır. “Baba” sözcüğü için pater, “aile” sözcüğü için ise pater’den türeyen patria sözcüğü kullanılır. Bu ilişki Pavlus’un duasında açıkça kendini gösterir:
“Bunun için, yerde ve gökte her ailenin adını kendisinden aldığı Baba'nın önünde diz çökerim.”(Efesliler 3:14-15)
“Baba” ve “aile” sözcükleri arasında doğrudan bir hareket vardır. Yerdeki ve gökteki her aile (patria), adını Baba Tanrı’dan (pater) alır. Aile babalıktan gelir. Tanrı’ya Baba’mız olarak sahip bizi O’nun ailesinin üyeleri yapar.
Sana gelebildiğim için teşekkür ederim Rab. Tanrı’nın ailesinin bir üyesi olduğumu ilan ediyorum. Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı’nın huzuruna çıkabilirim. Amin.