16 KASIM
Yedi Kez
En Kutsal Yer’e yaklaşalım.
Eski Antlaşma, İsa’nın bedeli nasıl ödemesi gerektiğinin ve son kurbanı nasıl sunması gerektiğinin bir ön gösterimini verir. Bu ön gösterim, Günahları Bağışlatma Günü töreninin ayrıntılarıyla anlatıldığı Levililer 16. bölümde açıklanır. Baş Kahin’in sadece yılda bir kez En Kutsal Yer’e, Kutsallar Kutsalı’na girmesi gerekirdi. Yanına iki şey almalıydı: Korların üzerine konduğunda hoş kokulu dumanıyla kendisini ve Bağışlanma Kapağı’nı kaplayacak olan ince öğütülmüş buhurla dolu bir buhurdanlık ve kendi günahlarını bağışlatmak için kanını akıtacağı kurban.
Bu şekilde En Kutsal Yer’e girerken, girdiği ikinci perdeyle Bağışlanma Kapağı’nın ön (doğu) kenarının arasında kurbanın kanını yedi kez serpecekti. Dolayısıyla, kanın yedi kez serpilmesinin bir başlangıcı vardı. Bu, İsa’nın çarmıh yolunda ve çarmıhın üzerinde Kendi kanını nasıl serpeceğinin peygambersel bir ön gösterimiydi. Yedi rakamı, Kutsal Ruh’un işini gösterir. Mükemmellik ve tamamlanma rakamıdır, kusursuz işi ima eder. Peygambersel serpme, İsa’nın Kendi kanını akıtmasıyla tamamen gerçekleşti: Ölmeden önce tam yedi kez kanını akıttı.
Bu yedi aşamalı serpmeyle, İsa’nın bedenindeki kan boşaldı. Gerçekten bu aşamalarla ruhunu ölüme teslim etti: (1) Teri kana dönüştü (bknz. Luka 22:44); (2) Yüzüne yumruk ve sopalarla vurdular (bknz. Luka 22:63-64); (3) O’nu Roma kamçısıyla kamçıladılar (bknz. Luka 18:33); (4) Sakalını yoldular (bknz. Yeşaya 50:6); (5) Dikenler kafatasına saplandı (bknz. Matta 27:29); (6) Elleri ve ayakları çivilerle delindi (bknz. Yuhanna 20:25); (7) Göğsü mızrakla delindi (bknz. Yuhanna 19:34).
İsa’nın kanıyla Sana yaklaşabildiğim için teşekkür ederim Rab. İsa’nın kanını yedi kez serperek kurbanlığını tamamladığını ilan ediyorum. En Kutsal Yer’e yaklaşacağım. Amin.