3 NİSAN
Kefaretle Kurtuldum!
Biz bağışlanabilelim diye İsa cezalandırıldı.
Çarmıhta, İsa bizim yaptığımız tüm kötülüklerle özdeşleşti. Karşılığında biz tamamen bağışlandık ve kötünün gücünden özgür kılındık.
“Tam bir bilgelik ve anlayışla üzerimize yağdırdığı lütfunun zenginliği sayesinde Mesih'in kanı aracılığıyla Mesih'te kurtuluşa, suçlarımızın bağışlanmasına kavuştuk” (Efesliler 1:7-8). Günahlarımız bağışlandığında, kurtuluşun kefaretine sahip oluruz; kurtulmuş oluruz. Burada kurtarmak için kullanılan sözcük (redeem), “geri satın almak” veya “fidyeyle kurtarmak” anlamına gelir. Bizim yerimize kurban olarak akıttığı kanının bedeliyle, İsa bizi Şeytan’dan geri satın aldı.
Romalılar 7’de Pavlus, onun zamanındaki kültürel ortamı bilmeyen insanlar için muğlak bir ifade kullandı: “Bense benliğin denetimindeyim, köle gibi günaha satılmışım” (14. ayet). Onun zamanındaki Roma kültüründe, birini köle olarak satmak onu bir mızrağın altında satmaktı. Satılan köle bir kütüğün üzerinde başının üzerine mızrak uzatılmış olarak dururdu. Yani Pavlus şunu söylüyordu: “Benliğin denetimindeyim. Köle pazarında bir köle olarak satılmama neden olan günahım bir mızrak gibi başımın üzerinde duruyor. Seçeneğim yok. Satılığa çıkarıldım.”
Köle olan insanın hiçbir seçeneği yoktur. Aynı pazarda aynı kişiye köle olarak satılan iki kadın düşünün. Köle sahibi, birini aşçı diğerini fahişe yapabilir. Aynısı biz günahkarlar için de geçerlidir. Bazılarımız iyi ve saygıdeğer günahkarlar olabilir ve fahişelere ve bağımlılara tepeden bakabilir. Ama kölenin nasıl hizmet edeceğine kölenin sahibi karar verir.
Ama iyi haber şudur: İsa köle pazarına girdi ve baştanbaşa yürüyerek her bir köle için şöyle dedi: “Onu satın alıyorum. Şeytan, bedelini ödedim. Bunlar artık benim oğullarım ve kızlarım.” Kefaretle kurtulmak budur ve sadece günahların bağışlanmasıyla gerçekleşir.
Çarmıhta benim için öldüğünden dolayı teşekkür ederim İsa. İsa’nın beni Şeytan’dan Tanrı’ya geri satın aldığını ilan ediyorum. Ben bağışlanabileyim diye O cezalandırıldı. Amin.