6 NİSAN
Bağışladığımız Gibi Bağışlanmak
Biz bağışlanabilelim diye İsa cezalandırıldı.
Dağdaki Vaaz’da İsa bize dua etmeyi öğretti: “Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi, Sen de bizim suçlarımızı bağışla” (Matta 6:12). Başka bir deyişle bu dua şunu söyler: “Bizi bağışladığımız gibi bağışla.” Başkalarını bağışladığınız ölçüyle Tanrı tarafından bağışlanacağınızı unutmayın. Başkalarını tamamen bağışlarsanız, Tanrı sizi tamamen bağışlayacaktır. Başkalarını sadece kısmen bağışlarsanız, Tanrı da sizi sadece kısmen bağışlayacaktır.
Birçok Hristiyan’ın dualarına cevap alamamasının ana nedenlerinden biri, başkalarını ve genellikle de belli bir kişiyi bağışlamadaki başarısızlıklarıdır. İnsanlara yardım ederken edindiğim deneyimlerimden yola çıkarak, ruhsal hayatlarındaki en büyük engelin yaygın kaynağının bağışlayamamak olduğunu söyleyebilirim. Ruhsal danışmanlık yaptığım bir kadına şu soruyu sormuştum: “Bağışlamadığın biri var mı?” “Evet” dedi ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığında çalışan seçkin bir kişiyi belirtti. Ona şöyle dedim: “Serbest bırakmak istiyorsan onu bağışlamalısın. Başka seçeneğin yok. Onu bağışlamazsan Tanrı da seni bağışlamayacak.”
Bağışlamaya istekli misiniz? Şöyle düşünebiliriz: “Bilmem ki, yapabilir miyim?” Tanrı da şöyle diyebilir: “Bilmem ki, yapabilir miyim?” Kararımızı versek iyi ederiz. Bağışlamak bir duygu değildir; bir karardır. Ben buna “Borç senedini yırtmak” diyorum. Birisi size otuz bin lira borçlu olabilir, ama biz de Tanrı’ya altı milyon lira borçlu olabiliriz. Tanrı’ya olan borç senedimizi yırtmak istiyorsak, önce bizimkileri yırtmalıyız.
Bu Tanrı’nın değişmez yasasıdır. Rab’bin Duası’nda yürürlüğe girmiştir. Rab’bin Duası’ndaki son istek kötü olandan, Şeytan’dan özgür olmaktır. Tanrı’nın bizi bağışladığı gibi başkalarını bağışlayana dek, bu özgürlük için dua etmeye hakkımız yoktur.
Çarmıhta benim için öldüğünden dolayı teşekkür ederim İsa. Başkalarını bağışlamaya olan isteğimi açıklıyorum ve bağışlanabilmem için İsa’nın cezalandırıldığını ilan ediyorum. Amin.